Babka cytrynowa

Wiem, że miałam piec teraz same zdrowe, niskokaloryczne ciasta ze względu na rozpoczętą akcję pt: „dieta od stycznia” lecz strasznie mnie korciło aby wypróbować przepis z nowo wygranej książki, autorki bloga Moje Wypieki. Jest to babka cytrynowa, ucierana, wilgotna oraz można powiedzieć, że odchudzona ze względu na małą ilość cukru. Delikatnie przepis zmodyfikowałam, ale muszę przyznać, że wyszła naprawdę super. Ma piękny żółciutki kolor, a aromat cytryny unosił się w całym mieszkaniu.

Przepis na: Babka cytrynowa

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 65 min 

Składniki :

  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
Babka cytrynowa
Krok 1 

Masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucieramy po dodaniu każdego.Wyciskamy sok z cytryny oraz bardzo drobno kroimy skórkę z cytryny.

Babka cytrynowa
Krok 2 

Do utartej masy dodajemy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia sodę oraz śmietanę, mieszamy delikatnie mikserem lub za pomocą szpatułki.

Babka cytrynowa
Krok 3 

Formę do babki smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu babki przygotowujemy gęsty cytrynowy lukier, wylewamy równomiernie po czubku babki., rozcieramy. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email