Babeczki jagodowe

W tak piękną niedzielną pogodę aż żal siedzieć w domu! Przypuszczam, że wiele osób wybierze się poopalać nad wodę lub piknik w fajne, ciche miejsce – w takich sytuacjach świetnie sprawdzą się na przekąskę babeczki z kremem jagodowym <3 Kruche ciasto, krem mocno jagodowy i świeże jagódki na wierzchu- pyyychota! Równie dobrze można do kremu budyniowego dodać maliny lub inne owoce i wydaje mi się, że będą smakowały równie dobrze. Jeżeli szukacie również przepisu na orzeźwiającą, zimną lemoniadę to polecam Wam tą .

Przepis na: Babeczki jagodowe

 Przygotowanie: 45 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 65 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem jagodowy:

  • 500 ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 40g masła
  • 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g jagód
Babeczki jagodowe
Krok 1 

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.

Babeczki jagodowe
Krok 2

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki)  – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Babeczki jagodowe
Krok 3

Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) oraz jagody i mieszamy do połączenia składników.

Babeczki jagodowe
Krok 4

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!

Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

Print Friendly, PDF & Email