Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Babcine racuchy drożdżowe

Babcine racuchy drożdżowe

Lubisz racuchy drożdżowe? Ja jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Na zmianę z pierogami ruskimi, które chętnie pomagałam lepić. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! Jakie to było dobreeeee…. To jest właśnie jeden z tych przepisów, które podczas dzisiejszego wykonywania wróciłam sentymentalnie do lat najmłodszych – przedszkola i podstawówki. Jak wracałam ze szkoły to właśnie przygotowywała je dla mnie babcia, która mieszka w domu obok. Oczywiście wraz z racuchami czekała na mnie szklaneczka mleka, które wtedy dość niechętnie piłam, a teraz nie wyobrażam sobie dnia bez niego! Ten przepis na racuchy pochodzi z jej starego notatnika i się nim z Wami dzielę. Jest to bardzo prosty przepis, wielokrotnie używany także mam nadzieję, że się skusicie!

Do przygotowania tych racuchów użyłam własnych jabłek z sadu, a także mleka ekologicznego Piątnica.

Mleko Ekologiczne – czym się różni od zwykłego?

Od kiedy wzrosło zainteresowanie zdrowym trybem życia, aktywnością fizyczną, ludzie zaczęli coraz większą uwagę przykładać na jakość produktów. Obecnie prawie w każdym większym sklepie pojawiają się osobne regały lub całe działy poświęcone zdrowym, ekologicznym produktom, które konsumenci coraz częściej kupują. Jest to spowodowane głównie poszukiwaniem naturalnych smaków wśród wszechobecnej chemii w żywności, a także minionej modzie (mam nadzieję) na półprodukty, Fast foody itp.

Jestem przekonana, że już wcześniej słyszeliście lub widzieliście w sklepie mleko Ekologiczne. Pewnie Was zastanawiało czym się może ono różnić od tego zwykłego mleka krowiego, lecz nigdy nie zagłębialiście się w ten temat.

OSM Piątnica jakiś czas temu wprowadziło na rynek mleko ekologiczne z naturalną zawartością tłuszczu oraz pełne wartościowych składników odżywczych. Pochodzi ono od krów żywionych świeżą trawą, a także najlepszymi paszami, które produkowane są we własnym gospodarstwie. Mają one zapewniony komfort bytowania, tzw. dobrostan. Jeżeli pozwala na to pogoda to swobodnie przebywają sobie na zielonych pastwiskach. Sposób prowadzenia gospodarstw ekologicznych jest to swego rodzaju powrót do korzeni, a także tradycji.

Ekologiczne mleko od OSM Piątnica pochodzi z certyfikowanych ekologicznie gospodarstw. Zwierzęta w lecie są karmione świeżą trawą oraz naturalnymi paszami, z kolei w zimie sianem i kiszonkami pochodzącymi z ekologicznych upraw, w których nie stosuje się niedozwolonych środków ochrony roślin. Gwarancją, że produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego jest umieszczony na etykiecie zielony listek – jest on symbolem certyfikowanej działalności w systemie rolnictwa ekologicznego – wraz z numerem jednostki certyfikującej PL-EKO-09.

Rolnictwo ekologiczne jest systemem zarządzania gospodarstwem oraz produkcją żywności. Obejmuje przede wszystkim:

  • Uprawę roślin
  • Chów zwierząt
  • Przetwórstwo surowców Eko-rolniczych
  • Znakowanie produktów przeznaczonych do obrotu

W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się niedozwolonych nawozów sztucznych i pestycydów. Produkcja mleka prowadzona ekologicznymi metodami pozwala uzyskać mleko o wysokiej jakości, bogate w korzystne dla zdrowia składniki.

Mleko, które uzyskuje się z ekologicznych gospodarstw poddaje się pasteryzacji w temp. 74 st. C i mikrofiltracji, co sprawia, że zachowuje ono swój naturalny smak . Nie traci ono również cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces produkcji mleka ekologicznego sprawia, że produkt zachowuje świeżość przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania. W trakcie produkcji zostaje pominięty etap normalizacji zawartości tłuszczu, stąd Mleko Ekologiczne OSM Piątnica posiada jako jedne z nielicznych na rynku naturalną, nie zmienioną od momentu udoju zawartość tłuszczu – średnio 3,5%. Z kolei tłuszcz mleczny zawiera w sobie komplet składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju organizmu. Mleko ekologiczne zawiera dużą ilość witaminy E oraz beta-karotenu. Witamina A, która powstaje w organizmie z beta-karotenu, jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i utrzymywania dobrej kondycji skóry.

Przepis na: Babcine racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka ekologicznego Piątnica
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 duże jabłka

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać resztę mleka, jajko, rozpuszczone masło i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.

Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email