Aspirynki

4.5/5 (126 ocen)

Ilość porcji

26

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Aspirynki

Ciasteczka aspirynki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawusi. To proste ciastka przełożone gęstą konfiturą z wiśni są naprawdę przepyszne. Ich boki obtoczone są wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki. Bardzo je lubię ze względu na to, że nie są ani trudne, ani czasochłonne. Moim zdaniem naprawdę fajnie się prezentują na talerzyku oraz bardzo szybko znikają!

Ciasteczka kokosowe

Aspirynki znane są pod różnymi nazwami: słoneczka, całuski, czy ciasteczka warszawskie. Te ciasteczka kokosowe są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Można je jeść już zaraz po upieczeniu. 

Jeśli szukasz podobnych przepisów na ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych to koniecznie wypróbuj kokosanki.

Przepis zmodyfikowany z książki p. Ewy Wachowicz.

Przepis na: Aspirynki

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier/beza:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • gęsta konfitura z wiśni lub z truskawek
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych
Wyślij emailem

Aspirynki - przepis krok po kroku


Krok 1

kruche ciasteczka

Ciastka aspirynki – z przepisu wychodzi około 52 sztuki (po przełożeniu konfiturą 26 sztuk).

Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę. Do miski dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę (280 g), żółtka (2 sztuki), gęstą śmietanę (18%), a także cukier puder (2 łyżki). 


Krok 2

kruche ciasteczka

Zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawijamy je w folię. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.


Krok 3

ciasteczka kokosowe

Blat lekko podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 3-5 mm grubości.

Za pomocą okrągłej foremki lub jakiejś wąskiej szklanki wycinamy kółka.  


Krok 4

ciasteczka Aspirynki

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do wypieków typu ciasteczka, bezy coraz częściej używam maty teflonowej czy silikonowej, które są wielorazowe (stąd ten czarny kolor). Polecam, jest tego sporo na allegro czy w większych sklepach spożywczych.


Krok 5

ciasteczka Aspirynki

Do miseczki wsypujemy cukier puder (około 100 g) oraz białko. 


Krok 6

szybkie ciasteczka

Całość miksujemy tylko do momentu uzyskania jednolitego, nieco gęstego lukru, który po upieczeniu zmienia konsystencję coś w formie chrupkiej bezy.


Krok 7

Aspirynki

Na ułożone na blaszce ciastka nakładamy przygotowany lukier np za pomocą łyżeczki lub ewentualnie szprycy. Staram się robić to dość precyzyjnie omijając brzegi ciasteczek (tak 1-2 mm od brzegów), ponieważ jeśli spłynie ten lukier bokiem to po upieczeniu nie będzie to ładnie wyglądać.

Kolejna kwestia- jeśli dodasz za dużo tego lukru na każde ciasteczko to w trakcie pieczenia wyrośnie zbyt gruba warstwa powstałej bezy, która będzie odpadać z tych ciasteczek lub za bardzo się kruszyć. Ma to być cieniutka warstwa i tak jak wyżej wspominałam trzeba omijać brzegi ciastek.

Ciastka aspirynki pieczemy przez około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni (aż uzyskają ładny rumiany kolor), u mnie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem polecałabym je piec tak 2-3 minuty krócej.  


Krok 8

Aspirynki

Gdy ciastka przestygną to wtedy formujemy je w taki sposób, że bierzemy dwie sztuki, przekładamy je płaską łyżeczką gęstej konfitury i lekko sklejamy.


Krok 9

szybkie ciasteczka

Brzegi ciasteczek lekko smarujemy (palcem czy brzegiem łyżeczki) konfiturą, aby równomiernie oblepić wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy te ciastka w szczelnym pojemniku, ale ze względu na dodatek konfitury poleżą tak maksymalnie 5-7 dni.

Smacznego!  


Aspirynki

Aspirynki

Aspirynki

ciasteczka Aspirynki

ciasteczka słoneczka

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 126

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
21 dni temu

A jeszcze pytanko, jak długo poleżą w szczelnym pojemniku ? Jak zrobię w czwartek wieczorem to do niedzieli wytrwają ?

Patrycja
Patrycja
20 dni temu

Będę musiała je dobrze ukryć. Pierwszym razem jak je robiłam na wieczor to nie dotrwały do rana 🤷‍♀️😁😁😁

Patrycja
Patrycja
24 dni temu

Aspirynki wyszły cudne, ale prosiłabym o polecenie jakiejś gęstej konfitury? Ta co kupiłam z łowicza jest dość rzadka

Patrycja
Patrycja
24 dni temu

W sumie nie pomyślałam żeby to sprawdzić w sklepie 😁 na pewno będę je robić jeszcze raz wtedy będę się przyglądać która wydaje się gęsta 😁 a czy może być też Marmolada? 🤔 może nie są jakieś piękne ale jak na pierwszy raz to chyba jest w miarę za to nadrabiają smakiem !

1000008430
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Wydaje się z proste, ale jest kilka problemów.
Moje ciastka wyglądały na upieczone ale po ugryzieniu warstwa pod beza była surowa.
Beza faktycznie rośnie i trzeba uważać jak się ją nakłada. Podejrzewam,że trzeba popróbować. Trening czyni mistrza!
Mężowi i synowi, nic nie przeszkadzało lol

Marlena
Marlena
3 miesięcy temu

Super przepis właśnie robię go teraz pysznie wyglądają te ciasteczka i tak jak wyglądają są napewno pyszne smakowite polecam.Przepis wyraźnie napisany i bardzo jasno dziękuję bardzo pozdrawiam gorąco….

Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Ja tez robilam wszystko wedlug przepisu a beza odchodzila mi od ciasta nie byla taka rowna i gladka jak na zdjeciu😏

received_888758506043223
Kasia
Kasia
3 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Tak samo mi wyszlo… cos w przepisie jest źle.

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Upiekłam ciasteczka są pyszne! Tylko potrzebuje porady ponieważ podczas pieczenia ciasto trochę rosło a sztywna beza odchodziła od ciasta. Po wyciągnięciu od razu z piekarnika przycisnęłam je delikatnie łopatka i wyglądały w miarę. Co mogłam źle zrobić?

SYLWIA
SYLWIA
3 miesięcy temu

Najlepsze jakie piekłam!. a jadłam już różne 🙂

Monia
Monia
7 miesięcy temu

A czy trzeba je przechowywać w lodówce czy wystarczy tylko w pojemniku ??;)

Asia
Asia
1 rok temu

Zmieniłabym tylko czas w którym “poleżą” na 3-8h:))))

Ewelina
Ewelina
6 lat temu

Ciastka pyszne, dodałam do nich powidła sliwkowe i byly pyszne

siewca zamętu
siewca zamętu
6 lat temu

uwielbiam takie ciasteczka, ale nie wiedziałem, że tak się nazywają, nazwa mi się podoba, kojarzy mi się ze smacznym lekarstwem

Gocha
Gocha
6 lat temu

Cudne ciasteczka! 🙂 Chętnie wypróbuję