Aspirynki

Ciasteczka aspirynki są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawusi. To proste ciastka przełożone gęstą konfiturą z wiśni, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki. Bardzo je lubię ze względu na to, że nie są trudne, ani czasochłonne, a naprawdę fajnie się prezentują na talerzyku oraz bardzo szybko znikają! Szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Przepis zmodyfikowany z książki p. Ewy Wachowicz.

Przepis na: Aspirynki

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 30

Składniki :

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 1 białko
  • 70 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura z wiśni firmy Stovit
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
Aspirynki
Krok 1

Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.

Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania lub miksera ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka lub łyżki każde ciastko.

Aspirynki
Krok 2

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Aspirynki

Aspirynki

Aspirynki

Aspirynki

Print Friendly, PDF & Email