Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Doszła do mnie właśnie duża paczuszka produktów ze sklepu internetowego Kuchnie Świata. Od razu wiedziałam, że pierwsze co muszę koniecznie zrobić to spróbować syrop klonowy z amerykańskimi naleśnikami (pancakes)! Wykonałam je według receptury Kuchni Lidla i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie puszyste,delikatne- no takie jak lubię najbardziej 🙂 Smażyłam je na całkowicie naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków maśle klarowanym (Masło Ghee). Można je używać do smażenia zamiast oleju i tłuszczu. Ma ono przyjemny, orzechowy aromat i delikatny smak. Masło Ghee nie podnosi poziomu cholesterolu. Jest ono po prostu zdrowszą i wygodniejszą alternatywą dla zwykłego masła. Dzięki użyciu tego masła moje naleśniki z syropem klonowym nie wyszły oleiste, tłuszcz był w ogóle nie wyczuwalny w nich. Po usmażeniu udekorowałam je brzoskwiniami w syropie (oczywiście mojej wakacyjnej produkcji) oraz polałam pysznym syropem klonowym o gęstej konsystencji i delikatnym smaku 🙂 Jeszcze nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować takiego cudeńka… A szkoda bo jak się okazało jest przepyszny! Oczywiście z umiarem bo jest dość słodki i jak za dużo nalejemy na naleśniki to potem nie damy rady ich skończyć jeść 🙂 No chyba, że jesteś łasuszkiem z prawdziwego zdarzenia!

Przepis na: Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

 Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki masła GHEE (Kuchnie Świata)

Dodatkowo:

naleśniki z syropem klonowym
Krok 1 

W misce ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło oraz stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

naleśniki z syropem klonowym
Krok 2 

Na końcu do składników dodajemy szczyptę soli oraz ubite na pianę białka.

naleśniki z syropem klonowym
Krok 3

Wszystkie składniki mieszamy.

naleśniki z syropem klonowym
Krok 4

Naleśniki smażymy z obu stron na patelni na klarowanym maśle. Z usmażonych naleśników układamy stos. Naleśniki podajemy z brzoskwiniami, dekorujemy syropem klonowym. Smacznego!

naleśniki z syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Print Friendly, PDF & Email